София, България
office@taxiclub.bg

“Черна кутия” за автомобилите – възможност за повишаване на сигурността

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

“Черна кутия” за автомобилите – възможност за повишаване на сигурността

Все по-актуална става темата за видеонаблюдение в таксиметровите автомобили. За всеки превозвач и водач е от все по-голямо значение упражняването на контрол над случващото се в автомобила и извън него по време на пътуване. Съвременните системи за видеонаблюдение в транспортния сектор, в зависимост от направения избор, предоставят най-различни възможности- проследяване на курса, поведението на водача при пътуване, коректното таксуване и не на последно място поведението на самите пътници.

 

Наличието на система за видеонаблюдение в автомобила има превантивно въздействие върху случаите на посегателствата върху личността и собствеността.

Същотака видеозаписите спомагат за изясняването обстоятелства при инциденти по време на движение. Въпреки, че в българското законодателство няма въведен правен статут на валидно доказателство, представен пред съда видеозапис се взема предвид при взимането на решения по съответния казус.

Като стана въпрос за българското законодателство, е необходимо да отбележим, че видеозаснемането в и около автомобилите не е незаконно, нито е наказуемо, стига да е изпълнено едно основно изискване- автомобилът да е означен по подходящ начин, и да е ясно че в и около него се извършва видеонаблюдение.

Съществуват най- различни системи за видеонаблюдение, предназначени за употреба в превозните средства. У нас най- масово представени в това направление са компактните, еднокорпусни системите за запис на картина и звук, предназначени за непрофесионална употреба, по- познати като “видеорегистратори”. Най- често те са оборудвани с една до две камери, които заснемат случващото се пред и в/зад автомобила. Обикновено се закрепят около огледалото за обратно виждане или директно за таблото, посредством вакуумен държач или друго приспособление.

Предпочитани от масовият потребител заради лесният монтаж и демонтаж, тези техни преимущества се превръщат и в техен основен недостатък при ползването им в обществения превоз на пътници поради възмжността за лесното им отстраняване и сътветно до загубата на ценна информация. Това ги прави неактуални и непрактични по отношение превенцията и контролът при предотвратяване случаите на нападение над водачите или увреждането на имущество.

Решение на този проблем дават професионалните устройства, предназначени за общественият транспорт- MDVR (Mobile Digital Video Recorder) или т.нар. “Черни кутии за автомобили”. Те се отличават с повишени сигурност и функционалност- прикрепят се трайно, на труднодостъпни места, към купето на автомобила, разполагат с възможност за инсталиране на повече от две камери. В по-високия клас, системите разполагат с паник бутон, GPS тракер, G-сензор, функция “Loop”, имат възможнст за предаване на данни през мобилен оператор или Wi-Fi, както и предоставят възможност за отдалечен достъп до тях.

  

Самото разнообразие и функционалности на системите спомага за взимането на най-удачни решения при избора, внедряването им и тяхната експлоатация във времето. В  зависимост от модела и предназначението, базовите им цени варират от 200 до 1600лв. При оптимизиране на разходите за комплект допълнително оборудване, съдържащ 4 камери за наблюдение, HDD- 2 ТВ, SD карта- 128 GB и монитор, същото може да се набави за около 350лв.

Производителите се стремят да отговорят на очакванията на купувачите, като предоставят устройства със функции, определено полезни и желани от превозвачи, водачи и пътници. Търговците, от своя страна, изкушават с примамливи предложения, някои от които съвсем не са за пренебрегване. Предлаганите отстъпки за количества и напълно оборудвани системи могат да достигнат до 20% от цената, което ги прави още по- достъпни.

Оставяйки на страна цената, в действителност все повече се усеща необходимостта от внедряването на подобни системи в таксиметровите автомобили. Според някои статистики инсталирането на охранителни камери намалява престъпността с от 10% до 50%, като при наличието на камери във и около публичния транспорт престъпленията намаляват с около 23%. Точни статистики обаче не могат да се дадат, защото факторите са много. Едно само е сигурно – при всички случаи, независимо с колко процента, престъпленията в наблюдаваните зони намаляват.

Tags: , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *