София, България
office@taxiclub.bg

В Севлиево предложиха по-високи тарифи за таксиметров превоз

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

В Севлиево предложиха по-високи тарифи за таксиметров превоз

Таксиметровите превозвачи в Севлиево настояват за увеличение с по десет стотинки на минималните и максималните цени, за дневна и нощна тарифа, на километър пробег за таксиметров превоз.

Предложението е направено на регулярна среща в Община Севлиево в петък, която се провежда задължително веднъж годишно във връзка с чл. 24 а, ал.11 от Закона за автомобилните превози.

Те предложиха минималната дневна тарифа от 0.70 лв. да стане 0.80 лв., а максималната от 1 лев да стане 1.10 лв. Съответно нощната минимална цена да скочи от 0.80 лв. на 0.90, а максималната от 1.20 лв. да стане 1.30 за километър. Дали тарифите ще бъдат завишени, зависи от решението от Общинския съвет.

Други проблеми обаче вълнуват повече таксиметровите превозвачи – нерегламентираните таксита и неудобната местостоянка. Те ги поставиха пред зам.-кмета Ахмед Мехмедов и началник отдел „Транспорт и екология“ Севина Минкова.

По думите им незаконните таксита им „изяждат хляба“. „Защо Общината не иска да си събере парите. От 80 автомобила 40 са незаконни и не плащат като нас по 550 лв. годишно. Като не можете да се справите с тях, единственото нещо, което можете да направите за нас, изрядните платци, е да намалите данъка ни“, поискаха превозвачите.

Те припомниха, че преди две години са съставили списък с номерата на незаконните таксита, който е предоставен на Община Севлиево, Държавната автомобилна инспекция и Полицията. Единственият резултат, който последвал от жалбата им бил – изпочупени стъкла на няколко редовни таксита и телефонни заплахи до близките им.

До този момент, по справка на началник отдел „Транспорт и екология“ Севина Минкова, заявления за издаване на разрешения за таксиметров превоз на пътници са подадени за 24 автомобила на 20 фирми, които са подали документи за превоз през 2019 г.

Всяка година изрядните превозвачи внасят в местната хазна по 120 лв. годишна такса за местостоянка, по 14 лв. за комплекта стикери и по 400 лв. данък. Това са 534 лв., които незаконните превозвачи си спестяват, прибирайки чиста печалба. Освен това те също използват радиостанции, единствено плащайки за честота, която използват. А това също е проблем, с който не могат да се справят и полицейските служители, тъй като няма закон, забраняващ използването на любителски радиостанции.

„Сегашната местостоянка, до магазин „Зона“, е голяма смешка“, констатираха присъстващите. „Винаги на местата ни има паркирани лични автомобили, заради които се налага да паркираме зад тях. Тогава пък ни глобяват от Общинския инспекторат и Полицията“, казаха те попитаха, кога ще бъде въведена синя зона, защото, по думите им, „докато паркирането в центъра не се направи платено, нищо няма да се промени“.

По какъв начин се пишат предписания се глобяват собствениците на неправилно паркираните автомобили подробно разясни зам.-кметът Мехмедов. По думите му платеното паркиране ще се стане факт в бъдеще, но не се ангажира с конкретни срокове.

Таксиметровите превозвачи поискаха неудобната местостоянка да бъде преместена там, където човекопотокът е най-голям. Според тях най-удобно ще бъде тя да бъде изместена на ул. „Стефан Пешев“ в участъка от денонощния магазин до игралната зала. Там по европейски модел, нареждайки автомобилите си един зад друг, те ще спазват правилото пътниците да се качват в първата от колоната кола.

За двете им предложения – намаляване на данъците им и преместването на стоянката, е необходимо те да изготвят обективно предложение, с което да запознаят общинското ръководство.

Tags: , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *