София, България
office@taxiclub.bg

Депутати искат 50% данък за автомобили с газова уредба

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

Депутати искат 50% данък за автомобили с газова уредба

Данъкът за автомобили с газова уредба да бъде намален с 50 процента, предлага група народни представители от Обеденинени патриоти. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси засяга МПС-та с допустима максимална маса 3,5 тона, с монтирани автомобилни газови уредби.

“Доказан факт е, че тези автомобили не замърсяват околната среда или замърсяват в най-малка степен. Именно заради това не е правомерно налагането на нова компонента от “екологичен коефицент” за тези ППС”, пише в мотивите на вносителите. Според тях доводът, че такава система е монтирана, но не се използва не е обоснован.

“Икономическата логика в 99% от случаите, показва че монтираните устройства се ползват с оглед на икономически по-изгодното гориво. От друга страна контролът върху ползвателите на автомобилни газови уредби е изключително строг и задълбочен, като всяка една уредба преминава за прегледи и задължително е придружена от паспорт”, пише още в мотивите.

Важно е да уточним, че данъкът върху моторните превозни средства е част от местните данъци и такси и като такъв зависи до голяма степен от отделните общини и общински съвети. Те определят, каква точно да е ставката в поставените от закона граници.

През ноември 2018-а със законови промени бе въведена следната концепция за определяне на данъка върху моторните превозни средства – данъкът  да  се определя от две компоненти: имуществена и екологична. Вторият елемент е свързан с екологичните характеристики на автомобила и е свързана с европейските  стандарти за изгорели газове (Евро 1,2,3,4,5 и 6).

Припомняме, че предложението на Обединени патриоти колите с газови уредби да плащат половин данък веднъж вече бе внесено в парламента (ноември 2018-а), но от депутатите го оттеглиха още преди да бъде разгледано от регионалната комисия.

Изтегли проекта ТУК

По данни на ИААА, таксиметровите автомобили с газова уредба са 15 435 и въпреки че трябва да минават по два пъти годишно през пунктовете  броят им сериозно се различава от регистрите на КАТ.