София, България
office@taxiclub.bg

Как да повишим личната си безопастност като таксиметров шофьор

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

Как да повишим личната си безопастност като таксиметров шофьор

Да си шофьор на такси не винаги е приятна и безопасна работа. Случаите на насилие и тормоз над водачи обаче са, за щастие, доста редки като имаме предвид размера на престъпността и хилядите безпроблемни пътувания, които се реализират всеки ден.

Независимо от това, посегателствата са факт, поради което всички таксиметрови шофьори трябва да са наясно с риска за тяхната лична безопасност и да следват съветите на полицията за това какво да правят, ако се сблъскат с трудна ситуация, която заплашва да излезе от контрол.

Работата късно през нощта и в ранните сутрешни часове, особено в края на седмицата, увеличава риска да постави таксиметровите шофьори в ситуации с агресивни пътници или с клиенти имащи намерение да ги ограбят, да извършат акт на насилие или престъпление спрямо тях. Като таксиметров шофьор е сигурно, че рано или късно ще се срещнете и с пътници които са употребили алкохол в по- големи количества.

Вие имате право да откажете превоз, ако се чувствате застрашени или поведението/държанието на пътника може да ви причини проблеми.

Има много неща, които можете да направите, за да повишите своята безопасност при работата си като таксиметров шофьор.

На първо място е начина по който се държите с пътниците. В повечето случаи това е решаващо. Винаги бъдете учтиви и добронамерени, като се стремите да контролирате ситуацията и събитията. Доброто обслужване на клиентите е от съществено значение и следва да се разглежда като превантивна мярка от страна на водача.

Напускането на автомобила може да е рисковано и не винаги е добра идея. Например, пътникът може да излезе от автомобила без да плати и ще изглежда съвсем естествено водача да го последва, за да се опита да получи парите за превоза. Все пак, това може да бъде опасно, тъй като действието на пътника може да е част от план, в който когато шофьорът напусне автомобила, негов съучастник, чакащ в засада, лесно да получи достъп до него или до автомобила. Излизането от таксиметровия автомобил поставя и вас, и автомобила в по- уязвимо положение. Оставайки в автомобила можете да се обадите за помощ в случай на инцидент, като той ви предлага и сравнително безопасно място далеч от потенциално насилие и даващ ви възможност за бързо отдалечаване от мястото.

В случаи на нападение с цел грабеж, престъпниците използват ножове, CS спрей, спринцовки и дори огнестрелно оръжие. Не трябва да се излагате на опасност, ако е застрашен живота ви Не си струва за 50 или 100 лева да поемате риска и да отвърнете на нападението. В повечето случаи сте в по- неизгодна позиция дори и да не приемате този факт. Просто предайте парите и оставете останалото на полицията.

Има и някои други неща, които можете да направите като таксиметров шофьор, за да повишите вашата лична безопасност и предотвратяване на посегателства:

– Дръжките на вратите могат да бъдат модифицирани, така че автомобилът да може да се отвори само отвътре ;

– Можете да монтирате видеонаблюдение;

– Да използвате пластмасова преграда, за да ви отдели от зоната за пътници;

– Да ползвате тракинг устройства, както и алармени системи със SMS известяване или директно позвъняване на предварително зададен номер и др.

В крайна сметка, решението в кои часове на деня или нощта да работите остава въпрос на лична преценка на риска, а правилната лична самооценка ще бъде за ваша сигурност като таксиметров шофьор.

Tags: , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *