София, България
office@taxiclub.bg

Насоки за лична защита и ограничаване разпространението на COVID-19

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

Насоки за лична защита и ограничаване разпространението на COVID-19

ПУБЛИКАЦИЯТА Е АКТУАЛНА КЪМ 13.03.2020 г.

Какво представлява COVID-19?

COVID-19, наричан преди това 2019-nCoV, бе открит в края на 2019 г. в Китай и представлява нов щам на коронавирус, който дотогава не е бил срещан при хората.

Откъде идват коронавирусите?

Коронавирусите са вируси, които се разпространяват сред животните, но за някои от тях е известно, че засягат и хората. След като заразят човек, те могат да се предават по-нататък между хората.

За много видове животни се знае, че са източник на коронавируси. Така например коронавирусът на близкоизточния респираторен синдром (MERS-CoV) произхожда от камили, а тежкият остър респираторен синдром (SARS) — от африканската цивета.

По какъв начин се предава? Как и колко лесно се разпространява?

Въпреки че източникът на вируса са животни, сега COVID-19 се разпространява от човек на човек. Понастоящем не разполагаме с достатъчно епидемиологична информация, за да можем да определим колко лесно и устойчиво този вирус се разпространява между хората. Изглежда, че той се предава главно по въздушно-капков път при кихане, кашляне или издишване. Към момента се смята, че инкубационният период на COVID-19 (т.е. времето между излагането на вируса и появата на симптомите) е около пет-шест дни, като може да достигне до 14 дни.

Въпреки че е известно, че вирусът може да бъде предаван, когато заразено лице има симптоми, още не е ясно дали може да се предава при леки или безсимптомни случаи. Ако хората с COVID-19 се изследват и диагностицират навреме и ако се прилагат строги мерки за контрол на инфекцията, вероятността от трайно предаване от човек на човек в общностите в ЕС/ЕИП е ниска. В борбата със SARS-CoV и MERS-CoV системното прилагане на мерки за профилактика и контрол на инфекциите беше ефективно.

Кои са симптомите на COVID-19?

Доколкото е известно до момента, вирусът можа да предизвика леки грипоподобни симптоми, като например:

  • повишена температура,
  • кашлица,
  • затруднения в дишането,
  • болки в мускулите и
  • умора.

В по-тежки случаи може да се стигне до тежка пневмония, тежък остър респираторен синдром, сепсис и септичен шок, което може да доведе до смъртта на пациента. Изглежда, че при хората с хронични болести има по-голяма вероятност болестта да протече по-тежко.

Има ли лечение за заболяването, причинявано от COVID-19?

Няма специфично лечение за това заболяване, така че при пациентите с инфекции, причинени от коронавируса, обичайно се лекуват клиничните симптоми (например високата температура). Поддържащите грижи (например поддържаща терапия и наблюдение, кислородотерапия, регулиране на течностите и антивирусни препарати) може да са високоефективни при заразените хора.

Има ли ваксина срещу COVID-19?

Към момента не съществуват ваксини срещу коронавируси, включително срещу COVID-19. Поради това е много важно да се предотвратят инфекциите и да се ограничи по-нататъшното разпространение след инфектиране.

Как да повиша личната си безопасност

Осигурете добра вентилация в купето на автомобила. Изключете климатика и отворете прозорците.
Мийте ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди, или след като издухате носа, кашляте или кихате.
Дезинфекцирайте редовно повърхностите които докосвате най- често.
Ако нямате достъп до вода или сапун, използвайте дезинфектант за ръце или разтвор, който съдържа най-малко 60% алкохол. Покрийте с разтвора всички открити части на ръцете си и ги разтрийте заедно, докато се почувстват сухи.
Избягвайте да докосвате очите, носа и устата с немити ръце.
Избягвайте близък контакт с болни хора или ако имате съмнения, че са болни.
Осигурете разстояние между себе си и други хора. Това е особено важно за хората, които са изложени на по-висок риск да се разболеят.
Ако усетите симптомите на заболяването незабавно ограничете социалните контакти и се свържете със своя личен лекар.

Ограничаване разпространението на заразата

Дезинфекцирайте купето на автомобила по- често от обикновено.

Почиствайте порестите (меките) повърхности (напр. платнени седалки, платнени предпазни колани), като отстраните видимите замърсявания, ако има такива. Използвайте подходящи почистващи препарати, които са съвместими с повърхностите и компонентите на автомобила в съответствие с инструкциите на производителя.

Почистете твърдите повърхности (напр. кожени или винилови седалки, подлакътници, пластмасовите и метални части на седалките и облегалките, ключалките за предпазните колани, бутоните/дръжките за отваряне на вратите и прозорците, прегради, стъкла, видео монитори и др.) Използвайте подходящи почистващи препарати, които са съвместими с повърхностите и компонентите на автомобила в съответствие с инструкциите на производителя.

Използвайте медицински ръкавици за еднократна употреба, а ако е възможно разпръскване на дезинфектантите и очила и маска за лице. Избягвайте използването на аерозоли препарати!

След дезинфекцията осигурете правилното унищожаване на личните предпазни средства  и помощни материали.