София, България
office@taxiclub.bg

Новият законопроект за изменение на ЗАП е готов. Отива на второ гласуване.

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

Новият законопроект за изменение на ЗАП е готов. Отива на второ гласуване.

Публикуваха законопроекта за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози с нанесени всички предложения, направени от народни представители.

В проекта намериха място някои предложения за промени в сектора, които от години се обсъждат, но по една или друга причина не се стигат до тяхната реализация. Е, сега отново са на дневен ред. Ще се промени ли модела в сектора или ще повторим грешките си от предходни години? Ще се изпълни ли желанието на по- голямата част от бранша за промяна? Предстои да видим, а защо и да не участваме в тази промяна.
Георги Свиленски и група народни представители предлагат промени в Закона за автомобилните превози, чрез които превозите да се извършват само от регистрирани търговци, като отпада възможността водачи да извършват превоз от името на превозвачи, но за собствена сметка.

Предложението им засяга още отпадане регистрацията в ИААА, като ако се приемат текстовете, тя ще премине към общините, кметовете на които ще издават удостоверенята за таксиметров превоз на търговците.


Иска се също отпадането на ал.2 от чл.12а, за която от години се говори че е в интерес само на определени участници в сектора, и за който малцина биха могли да обяснят идеята за съществуването й. Сегащния текст поставя ограничение за регистрацията на автомобилите за извършване на таксиметров превоз, като от датата на първоначалната им регистрация не трябва да са изминали повече от 8 години. С отпада ето на алинеята ще се даде възможност, регистрацията на автомобилите да се извършва до навършването им на 15 години от първоначалната им регистрация, какъвто е и максималния срок в който могат да бъдат използвани за таксиметров превоз.

Offtopic: 😉 И този път да внимавате какво ще подкрепяте, за какво ще протестирате и кой ще подкрепите.