София, България
office@taxiclub.bg

От днес официално тръгват автономни таксита в Пекин

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

От днес официално тръгват автономни таксита в Пекин

Baidu Apollo ще стартира изцяло автономна транспортна услуги в Пекин, демонстрирайки нов модел на комерсиализация за автономно шофиране.

  • Пътниците вече могат да ползват истинска услуга за автономно шофиране  в парка Шуганг в Пекин
  • Посетителите на предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин през 2022 г. ще могат да се возят на роботоксита като редовен транспортен вариант за придвижване

От 2 май 2021 г. Baidu, Inc. стартира напълно автономна транспортна услуга чрез роботакси за жителите на Пекин. Автономното такси ще бъде първото платено автономно превозно средство в Китай и ще извършва услуга, при която потребителите могат да заявяват роботакси без шофьор зад волана, маркирайки забележителна стъпка по пътя към комерсиализиране на автономното шофиране. Услугата Apollo Go Robotaxi без шофьор ще бъде пусната първо в парка Шуганг в Пекин – едно от местата за зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

С пускането на транспортната услугата, Baidu ще бъде първата китайска компания предлагаща напълно роботизирано такси за търговска експлоатация. Използвайки приложението Apollo Go, потребителите могат да намерят роботакси в близост до тях  и да заявят самостоятелно пътуване без шофьор чрез системата за самообслужване. Функциите за навигация във виртуална реалност и дистанционно управление на автомобила ще помагат на потребителите да идентифицират местоположението на колата. За да отключат автономните превозни средства, потребителите трябва да сканират QR кода. 

След качване в автомобила и натискане на бутона „Стартиране на пътуването“, системата ще направи проверка дали са поставени предпазните колани и дали вратите са затворени, като пътуването започва едва след приключване на всички проверки на протокола за безопасност на пътниците. Без шофьор зад волана, услугата за дистанционно управление може да бъде включена по всяко време, за да позволи на оператори да поемат контрола върху автомобилите в случай на извънредни извънредни ситуации.

В пекинския парк Shougang, роботизираните таксита ще могат да транспортират потребителите до спортни зали, работни зони, кафенета и хотели. По време на предстоящите зимни олимпийски игри, Apollo robotaxis ще бъде на разположение, за да осигури совалкови услуги за спортисти и персонал.

“Представянето на безпилотни услуги е незаменим етап за комерсиализацията на автономното шофиране. Днес ние отваряме напълно безжичните услуги за роботакси в Пекин за обществеността, което постигнахме след провеждането на безброй тестове в много градове за дълъг период от време”, каза Yunpeng Wang, вицепрезидент и генерален мениджър по технологията за автономно шофиране в Baidu.

„В бъдеще Baidu Apollo ще пусне автономни таксита  в повече градове, което ще позволи на пътниците да има достъп до по-екологични, нисковъглеродни и удобни туристически услуги, като същевременно продължава да подобрява процеса на безпилотно обслужване и потребителското изживяване“, каза той. „Комерсиализацията на автономното шофиране може ефективно да облекчи задръстванията и да помогне за достигане на ниски емисии на въглероден диоксид и постигане на въглероден неутралитет в Китай .“

От октомври миналата година Baidu започна изпитания на автономни автомобили  в  в райони като Yizhuang, Haidian и Shunyi в Пекин . Baidu Apollo преминава към нов етап от мащабируеми комерсиализирани операции с пускането на напълно роботизирани таксита в столицата, като отправна точка на комерсиализирани операции в първокласни китайски градове. Baidu Apollo наскоро обяви приключването на над 10 милиона километра пътни тестове за автономно шофиране. 

По-рано тази седмица Guidehouse, водеща световна консултантска компания, посочи Baidu като един от най-добрите доставчици на автономно шофиране в света, като Baidu беше единствената китайска компания, включена в класацията на Guidehouse. Признат от Guidehouse за водеща компания за втора поредна година, Baidu инвестира в автономно шофиране от осем години и е създал автопарк от 500 автомобила за автономни шофьорски изпитания. Baidu е получил 2900 патента за интелигентно шофиране и 221 свидетелства за пробно шофиране, сред които 179 са за тестване на самоуправляващи се автомобили за превоз на пътници.

 

Tags: , , ,