София, България
office@taxiclub.bg

Условна присъда и глоба за имитация на лого отнесе таксиметров шофьор в Пловдив

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

Условна присъда и глоба за имитация на лого отнесе таксиметров шофьор в Пловдив

Районният съд в Пловдив осъди таксиметров шофьор на две години лишаване от свобода, с три години изпитателен срок защото ползвал имитация на логото на пловдивски превозвач, за да привлича клиенти. Освен условната присъда, мъжът е санкциониран и с глоба в размер на 1800 лева.

Делото срещу 43-годишният шофьор, който в продължение на месеци е извършвал нарушението със стикери, които силно наподобяват дизайна на логото и номера на известна пловдивска таксиметрова фирма, започна през 2017 г. след подадени жалби от граждани, които  са плащали двойни и тройни такси над обичайните.

В процеса на следствието водача  бе уличен в нарушаване закона за авторскоти право и на промишлен дизайн. Той разполагал с необходимите документи за извършване на таксиметров превоз, но не и към конкретната фирма.

По делото е установено, че използвания стикер се различавал от този на фирмата само по една буква и цифра, но повтарял изписването, цветовото съчетание на дизайна и почти еднаквото подреждане на цифрите и буквите, което е в разрез със Закона за авторското право и сродните му права.

Таксиметеовия шофьор обжалва присъдата пред Окръжние съд в Пловдив, където казусът ще се гледа на втора инстанция.

Tags: , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *