София, България
office@taxiclub.bg

Uber се изправя пред съда в Лондон

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

Uber се изправя пред съда в Лондон

Услугата за споделено пътуване Uber ще защити в рамките на изслушване в съда правото си да оперира в Лондон, след като приложението беше определено като несъответстващо на условията за управление на таксиметрова услуга и не получи нов лиценз за работа на най-важния си европейски пазар, предава Ройтерс.

Регулаторът Transport for London шокира фирмата от Силициевата долина, когато през септември отказа да поднови лиценза ѝ. Като причина бяха изтъкнати проблемите на Uber с обявяването на тежки криминални нарушения и тези с предварителните проверки на миналото на шофьорите.

40-те хил. шофьори на Uber могат да продължат да возят пътници в британската столица докато тече процесът по обжалването, което може да отнеме години.

Тази битка бележи сблъсъка между един от най-богатите градове в света и технологичен гигант, известен със сблъсъците си с властите в редица държави по целия свят.

Очаква се изслушването днес да бъде предимно административно и да има за цел насрочването на дата за пълно изслушване през следващата година.

Главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи се извини на лондончани и се срещна с председателя на регулатора Майк Браун през октомври. И двете страни определиха срещата си като конструктивна.

През ноември Браун коментира, че предстои решаването на някои въпроси, така че комисията да се увери, че изискванията са спазени.

Вероятно съдебната битка ще продължи месеци, освен ако компанията от Силициевата долина, оценена на около 70 млрд. долара, не успее да постигне ново споразумение с регулатора.

“Продължаваме да водим конструктивни дискусии с Transport for London, за да разрешим този проблем”, коментира говорителят на компанията преди изслушването. “Както каза нашият главен изпълнителен директор Дара Косровшахи, решени сме да свършим всичко правилно”.

Изгубването на лиценза в Лондон беше един от множеството удари по Uber тази година, след като редица директори напуснаха компанията на фона на множество обвинения в сексуално насилие, пробиви в сигурността на данните и спорни бизнес практики.

Във Великобритания Uber търси нов ръководител за местния си бизнес, след като Джо Бъртам обяви, че напуска по-малко от две седмици след решението на регулатора в Лондон.

investor.bg

Tags: , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *