София, България
office@taxiclub.bg

Депутати предлагат намаляване на данъка върху МПС с 50%, ако имат газова уредба

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

Депутати предлагат намаляване на данъка върху МПС с 50%, ако имат газова уредба

Депутати са внесли в парламента законопроект, който предвижда намаляване на данъка върху МПС до 3,5 тона с 50 %, ако те са произведени или са с монтирана автомобилна газова уредба.

В мотивите си те сочат, че предложението е породено от въведената с последните изменения в ЗМДТ нова концепция за определяне на данъка върху МПС, а именно данъка да се определя по формула включваща два компонента: имуществен и екологичен, като идеята на внасянето на екологичния компонент беше основана на принципа “замърсителят плаща”.

Предложената с този законопроект прмяна засяга собствениците на автомобили с по- ниска екологична категория или липсваща такава, чиито данък ще бъде драстично увеличен с въведения екологичен компонент и премахването на досегашните данъчни облекчения за наличието на катализаторно устройство.

Вносителите на законопроекта изтъкват също така, че автомобилите с АГУ не замърсяват или замърсяват в най- малка степен околната среда и именно заради това не е правомерно налагането на новата компонента “екологичен коефициент” за тези ППС.

 

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *