София, България
office@taxiclub.bg

Зам. министър- председател “сгъна сармите” на Столичен общински съвет по отношение на данъка

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

Зам. министър- председател “сгъна сармите” на Столичен общински съвет по отношение на данъка

Служебният вицепремиер Атанас Пеканов заяви пред Би Ти Ви, че в момента не е нужно да бъдат отпускани компенсации за бизнеса: “В момента няма затваряне, няма “локдаун”, за това няма защо да обезщетяваме бизнеса”, коментира вицепремиерът Атанас Пеканов в студиото на БТВ.

Припомняме, че преди броени часове Столичен общински съвет гласува и одобри доклад, с който се предлага данъкът върху таксиметров превоз да остане 850лв., като таксиметровите търговци ще заплащат 300лв., но само ако разликата бъде покрита от държавният бюджет под формата на компенсация заради кризата с коронавируса.

Изказването на министър Пеканов може да се определи като тревожно предвид неяснотата, пред която е изправен бранша и е доказателство за недобрата комуникация между комисията по транспорт и безопасност към СОС и изпълнителната власт, за което основна отговорност носи Карлос Контрера, като неин председател.

В създалата се ситуация съвсем реална е възможността държавата да откаже помощта, която оказа на общините през изминалата година чрез чл. 107 от Закона за държавния бюджет, и да се наложи на регистрираните таксиметрови търговци да внесат пълният размер на данъка върху таксиметров превоз, а това предвещава драстичен спад в издадените разрешения за таксиметров превоз за 2022 г., като разчетите ни показват, че до края на годината за нори разрешителни ще кандидатстват не повече от 1500 – 1800 таксита при средно около 4 000 до момента.