София, България
office@taxiclub.bg

КАТ с нова акция. Този път ще следят за ползването на колани и столчета

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

КАТ с нова акция. Този път ще следят за ползването на колани и столчета

От днес до 10 юни ще се проведе специализирана полицейска операция.  Основен акцент в нея ще е  използването на коланите от пътниците и водачите в автомобилите, детски столчета за превозваните в колите деца и каски – за водачите на дву и триколесни МПС.

От ГДНП напомнят, че според Закона за движение по пътищата, санкцията за непоставен колан или каска от водач е 50 лева. За пътник санкцията е същата, но затова, че не е използвал обезопасително средство, със същата сума се глобява и водачът. По същия ред се санкционират водачите и за превоз на дете без обезопасително столче. Следва шофьорите да знаят, че освен финансова санкция, е предвидено и отнемане на контролни точки.

При предишната операция, проведена от 29 до 31 май, са констатирани общо 19 629 нарушения. Установени са 110 водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол, както и други 20, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества и/или техни аналози. 773 шофьори са били санкционирани за неспазване на пътната маркировка или знак, 170 – за неправилно изпреварване, 36 – за отнемане на предимство на друго пътно превозно средство, 43 – за отнемане на предимство на пешеходец, а други 75 – за неправилен превоз на пътници и товари.  Констатирани са  8 951 случая на нарушаване на скоростните режими, връчени са 2 464 електронни фиша на място.

916 пък били случаите, при които не са използвани обезопасителни системи от пътници и водачи, това е и причината да се предприетата от днес нова операция.

Tags: , ,