София, България
office@taxiclub.bg

В близко бъдеще технологичните компании ще оставят таксиметровите шофьори без работа

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

В близко бъдеще технологичните компании ще оставят таксиметровите шофьори без работа

Според прогнозите на аналитичната компания McKinsey, Китай има всички шансове да стане най-големият пазар за автономните транспортни средства. Аналитиците считат, че към 2040 година роботизираните автомобили без водачи ще имат 66% дял от всички видове автомобилен транспорт. Ако тази прогноза се потвърди, компаниите от този сектор през следващите 20 години ще спечелят над $1,1 трилиона от тези услуги и около $900 милиарда от продажбите на безпилотни автомобили.

Стартиращи компании  като WeRide, DiDi Chuxing, AutoX и други, които вече тестват своите роботизирани таксита в Гуанджоу и Шанхай, се подготвят за пълноценно разгръщане на своите услуги през следващите три години. CNBC съобщи, че тези компании вече са създали много изгоден бизнес модел, в който не се предвижда заплащане за водач в автономния автомобил, който при нужда да поема управлението. Това трябва да стане още през 2025 година.

‘Роботизираните таксита заменят човешкия труд с изкуствен интелект. В резултат от това разходите падат с над 30% годишно, От друга страна, монотонният човешки труд с развитието на икономиката на Китай и с нарастване възрастта на обществото, губи ценността си и не е необходим. През следващите 20 или най-много 30 години ще превърнем професията Таксиметров шофьор  в отживелица, която ще остане в историята… Точно като машинописките’ – заяви Тони Хан, генерален директор на WeRide.

WeRide е една от първите компании, която още миналата година предложи роботизирани таксита. Стартъпът изведе на пътищата за всеобщо ползване своя парк от 50 електромобила Nissan Leaf, като цената на тази таксиметрова услуга бе еднаква с цената на обикновените таксита. Но и сега пред волана на тези таксита има човек, който трябва да поеме управлението при възникването на извънредна ситуация. Но той не е таксиметров шофьор – потребителят извършва всички действия чрез своя смартфон – задава адреса, където трябва да пристигне, следи дали се спазва оптималния маршрут и т.н.

Хан предполага, че внедряването на техните роботизирани таксита ще стане през периода от 2023 до 2025 години, като в края на 2025-та компанията трябва да излезе на печалба.

AutoX е не по-малко влиятелен стартъп, който въвежда използването на роботизирани таксита с поддръжката на технологичния гигант Alibaba. Компанията получи разрешение от властите на Шанхай за използването на тези автомобили едва преди месец, но вече изкара по шосетата 100 автономни автомобила. Тази компания използва връзка с интелигентната система V2X (Vehicle-to-everything) чрез 5G и предлага извикване на такси с помощта на приложението AutoNavi, собственост на Alibaba. Засега услугата се предлага само в едно от предградията на Шанхай, но когато нейният ИИ се обучи в достатъчна степен, тези автомобили ще се появят и в другите градове.

Tags: ,