София, България
office@taxiclub.bg

Агресията на пътя. Какво представлява и как да се предпазим?

Клуб за таксиметрови водачи и превозвачи

Агресията на пътя. Какво представлява и как да се предпазим?

Какво е агресивно шофиране?

Всеобщото схващане за агресивно шофиране е управление на моторно превозно средство по егоистичен, неотговорен или натрапчив начин, без съобразяване с  правата и безопасността на останалите водачи участващи в движението. Агресивното шофиране може да се характеризира с всяка проява на агресия от страна на водача. Терминът често се използва, за да опише и по- крайни актове като опит за физическо насилие.  

Агресивното шофиране придобива масов характер

Част от проблема е в самите пътища. Те са по- натоварени и все по- задръстени. Има и нарастващо безпокойство сред автомобилистите за този проблем. Според Американската автомобилна асоциация 40% от водачите, се чувстват застрашени от агресия на пътя. 

Въпреки наличието на голяма загриженост за агресивно шофиране, има сравнително малко изследвания за степента на проблема, или информация за агресивните прояви при шофиране

Специфичен профил за агресивен водач не съществува. По-голямата част от тези шофьори са млади (18-26 години), слабо образованите мъже с криминални досиета, минало с насилие и наркотици или проблеми с  алкохола, често наскоро претърпели емоционален или професионален неуспех. Но хиляди от тези шофьори са успели мъже и жени, които нямат извършени престъпления, прояви на насилие или злоупотреба с наркотични и упойващи вещества на възраст между 26 и 50. Дори са описани инцидент с водачи на 75 години. Виждаме, че възраста и социалния статус не са определящи за проявата на агресия, а следващите цифри говорят за дълбочината и размера на проблема- 88% от шофьорите споделят, че са били обект на агресия, а 60% че са упражнявали такава. Важно е да отбележим, че в голяма част от случаите проявите на агресия са в лека форма- агресивно изпреварване, груби жестове, обида, но не липсват и препречване на пътя последвано от физическа саморазправа. 

Защо всеки е потенциална жертва или агресор на пътя

Факторите които участват при прояви на агресия са многобройни и всички сме изложени на тях- напрежение, недоспиване, шум, температура, трафик, пренаселеност, възможни лични или професионални неуспехи, загуба на близък човек и т.н.  В автомобила понасяме допълнителни ограничения- от пътното платно,  от инфраструктурата, ограничения на скороста, което от своя страна води до липса на възможност да се освободим от негативните емоции и тяхното задържане у нас до критични нива. Често агресивното шофиране е начин да се освободим от тях.

Също така междуличностна комуникация е по- лесна в пешеходна среда и не е толкова разпознаваема от вътрешността на превозното средство. За разлика от пешеходец, който се сблъсква с друг човек на улицата и може лесно да се извини, шофьор може да разбере жеста ви за извинение като обида, както и вие можете да го разберете погрешно.

Всеки човек има своето място под слънцето. Счита това място за своя неприкосновенна територия и когато тя бъде застрашена, естествените инстинкти го карат да я защитава.

И на края, няколко съвета за безопасно шофиране

Ако се сблъскате с агресивен шофьор има някои основни неща, които можете да направите, за да се намали шансовете си да стане участници в инцидент и част от статистиката:

 • На първо място, бъдете учтиви и съзнателно се опитвайте да избягват действия, които могат да провокират други шофьори.
 • На второ място, предприемете мерки за намаляване на собствения си стрес, така че да се чувствате по-малко агресивни.
 • Можете също така да се опитате да разберете защо другите шофьори се държат по начина, по който се държат.
 • И накрая, дръжте емоциите си под контрол. Мислете за последствията, преди да реагирате.

Тези съвети бяха обобщени от няколко различни източника. Въпреки че списъкът е доста обширен си струва да му обърнете внимание. 

Шофьорите с по- голям опит препоръчват да бъдете търпеливи и внимателни към другите шофьори. Трябва да се коригират евентуални опасни шофьорски навици, които могат да застрашат, дразнят или да провокират други шофьори. Бъдете наясно с действията, които са довели до насилие в миналото. Много от тези действия просто се елиминират чрез практикуване на учтивост.

Избягвайте поведение, което има вероятност да провокира агресия:

 • Жестове – нецензурни или обидни жестове дразнят другите шофьори. Имайте предвид, че всеки жест може да се тълкува погрешно от друг водач.
 •  Не позволявайте на вашия телефон да причини проблеми. Говорещите по мобилен телефон докато шофират се възприемат като лоши шофьори и представляващи опасност за движението. Данните показват, че агресивните шофьори са особено раздразнителни към шофьорите, които говорят по телефона.
 • Колкото и да ви се иска, въздържайте се от поставянето на стикер или слоган които може да се считат за обидни.
 • Избягвайте контакт с очите. Ако агресивен шофьор се опита да стигне до физическо насилие, не го гледайте в очите. Махнете се от пътя, все едно че не го забелязвате. Ако водачът ви следва, не се прибирайте вкъщи. Отидете до най- близкия полицейски участък или на място, където можете да получите помощ и няма да липсват свидетели.
 • Карането в близост до автомобила пред вас е досадно и опасно. Спазвайте дистанция!
 • Да се “облегнете” на клаксона, за да изразите гнева си влошава положението.

Докато шофирате:

 • Не блокирайте лентата за изпреварване. Позволете превозните средства да ви изпреварят.
 • Поддържайте безопасна дистанция между вашия автомобил и автомобила пред вас.
 • Не сменяйте лентата, без да използвате светлинен сигнал. Уверете се, че можете да смените лентата за движение без да засечете друг водач.
 • Използвайте клаксона на автомобила си пестеливо. Доказано е, че е помощник на стреса.
 • На паркинг:
  • Не земайте повече от едно паркомясто
  • Не паркирайте в запазено място за хора с увреждания, освен ако не сте с увреждания
  • Не докосвайте вратата на колата до вас
  • Винаги гледайте внимателно преди изберете място за паркиране и да се отправите към него
 • Ако карате тромаво или бавно движещи се превозни средства, отбийте, когато е възможно, за да дадете възможност на трафика да премине. Не блокирайте пътя за да разговаряте с друг шофьор или с пешеходец.
 • Бъдете сигурни, че знаете как да изключите алармената система на всяко превозно средство, което управлявате. Ако ще купувате  аларма, вземете такава, която се изключва автоматично след кратко време.

НАМАЛЕТЕ СТРЕСА

Научете се да забелязвате предупредителните признаци на стрес, и се опитвайте да избягвате ситуации, които биха могли да причинят стрес, отклоняване на вниманието и умора.

Като цяло:

 • Съхранявайте вашия автомобил в добро работно състояние, за да се избегне стреса от повреда.
 • Ако целта Ви е в непозната област, планирайте маршрута си и имайте карта на разположение.
 • Имате стъклопочистващи материали и слънчеви очила в наличност.

Ако пътуването ви ще е дълго:

 • Планирайте маршрута си и да имайте карта във вашия автомобил.
 • Правете почивки и се разхождайте.
 • Яжте леки закуски.
 • Избягвайте да се храните в шумни, многолюдни места, тъй като те могат да насърчават стрес.

Задръстванията по пътищата е основен фактор, допринасящ за спорове по пътищата:

 • Помислете дали не можете да промените графика си за да избегнете натоварения трафик в пиковите часове.

Оставяйте си достатъчно време да стигнете там, където отивате и има ли някакво значение, ако закъснеете малко?

 • Подобрете на комфорта в  автомобила си.

Слушайте музика, която намалява безпокойството ви. В случай, че слушате радио, беседа които могат да предизвикат раздразнение и гняв. Използвайте вашия климатик. Направи място си по-комфортно, като регулирате позицията на седалката.

 • Концентрирайте се върху удобството.

Поемайте дълбоко въздух. Не стискайте зъби и  волана твърде плътно. Опитайте се прави ограничени стречинг упражнения.

 • Не шофирайте, когато сте разстроени, ядосани или преуморени.

Починете си, ако се почувствате напрегнати, за да се успокоите преди да седнете отново зад волана.

Бъдете толерантни:

 • Ние всички правим грешки. Не си мислете, че всички опасни действия на другите водачи при управление са умишлени или лични.
 • Бъдете учтиви и внимателни, дори ако другия шофьор не е.

Не си изпускайте нервите … Помисли преди да реагирате!

 • Самоконтролът е от решаващо значение при управлението на стреса и агресията.

Важно е хората да имат набор от отговори за да се справят с негативните чувства. Най-важният съвет е да остане “буден” в задръстванията. Можете да получите усещане за контрол над ситуацията като осъзнаете, че хората се държат по различен начин в различните ситуации, и че определени фактори могат да оказват влияние на другите в по-голяма или по-малка степен, отколкото са повлияли на вас. Отговорът на въпроса защо един шофьор може да действа по определен начин, ще направи вашето поведение по- предвидимо за вас, а вие ще бъдете в състояние да предприеме действия, за да се избегне конфронтация, ако е необходимо.

 • Водачите трябва да обърнат повече внимание на собствените нива на емоция.

Фактите показват, че шофьорите, които позволяват на емоциите си да излязат извън контрол по време на шофиране носят много по-голям риск за самите тях, отколкото на тези около тях. Важно е да не се опитвате да облекчите агресивната емоция с изблик. Това не помага да се справите със ситуацията, и опасността от репресивни мерки увеличава.

 • Избягвайте всички конфликти, ако е възможно.

Ако се наложи, поемете дълбоко дъх и се измъкнете от пътя, дори ако сте  прави.

 • И накрая, преди да реагирате, помислете за възможните последствия от действията ви.

Агресивно поведение зад волана може да доведе до сериозни наранявания или дори до смърт. Не позволявайте на импулсивната реакция да разруши живота ви.

Tags: , , ,

One Response

 1. Стефания каза:

  На мен ми помага честото медитиране 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *